Zelf ondernemen is een uitdagende en spannende reis waarin je de controle hebt over je eigen carrière en inkomen. Het biedt de mogelijkheid om je creativiteit en vaardigheden te gebruiken om iets op te bouwen waar je trots op bent en waar je dagelijks plezier aan beleeft. Een eigen onderneming geeft je creatieve vrijheid, je mag namelijk zelf bepalen wat jouw aanpak is. Dit brengt verantwoordelijkheden met zich mee, maar kan jouw motiveren tot het groeien van jouw onderneming. Hetzelfde geldt voor de persoonlijke groei die je hierdoor mee maakt. Je leert elke dag nieuwe dingen tijdens het ondernemen. Hierdoor is er een echte voldoening terug te zien bij ondernemers, ze zetten iets neer waar ze trots op zijn, en terecht!
Bedenk een business Plan
Een aantal belangrijke punten waar je echt mee rekening houden, is het maken van een businessplan. Stop hier voldoende tijd in, want dit is het fundament van jouw onderneming. We hebben een aantal belangrijke punten genoteerd die terug moeten komen in jouw business plan. Dit zijn belangrijke onderwerpen om over na te denken, neem daarom hier goed de tijd voor en zorg dat je het zo duidelijk mogelijk maakt.
-
Doe marktonderzoek: Voordat je begint met het schrijven van je business plan, is het belangrijk om te weten wat er speelt op de markt waarin je wilt opereren. Dus moet je ook onderzoeken wat de behoeften zijn van je doelgroep, de concurrentie in jouw markt en de nieuwste markttrends.
-
Definieer je bedrijfsdoelen: Bepaal duidelijke doelen voor je bedrijf en hoe je ze gaat bereiken. Hierbij moet je nadenken over de lange termijn en korte termijn doelen en hoe ze samenhangen.
-
Bepaal je bedrijfsstrategie: Hierbij moet je beslissen hoe je je producten of diensten aan in de markt gaat zetten, wie je doelgroep heel precies is en hoe je je bedrijf wilt positioneren op de markt.
-
Schrijf een marketingplan: Dit omvat het beschrijven van je doelgroep, hoe je je producten of diensten gaat aanbieden en hoe je ze gaat verkopen.
-
Bereken je financiën: Hierbij moet je een begroting opstellen voor de kosten en inkomsten van je bedrijf, evenals een cashflow voorspelling en break-even analyse.
-
Bepaal je organisatiestructuur: Hierbij moet je beslissen hoe je bedrijf is opgebouwd, wie verantwoordelijk is voor welke taken en hoe je bedrijf zal groeien.
-
Schrijf een executive summary: Dit is een samenvatting van het hele business plan en moet de hoofdpunten van elk onderdeel bevatten.
-
Beoordeel en bijstellen: Beoordeel je business plan regelmatig en pas het aan als er veranderingen plaatsvinden in de markt of in je bedrijf.
Financien regelen is cruciaal voor het starten van je eigen bedrijf
Natuurlijk behandel je in het businessplan je financiering, maar zorg dat je dit volledig uitwerkt. Zorg dat je goed weet hoe je financiën zijn wanneer jij je eigen onderneming start. Er zijn gelukkig veel verschillende manieren om financiën te regelen tegenwoordig. Wij zetten ze even kort onder elkaar zodat jij weet wat handig is voor het starten van jouw onderneming.
-
Eigen vermogen: Dit is het geld dat je uit eigen zak investeert in je bedrijf. Het kan van spaargeld, beleggingen of verkoop van bezittingen komen.
-
Leningen van familie en vrienden: Vraag aan familie en vrienden om een lening. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de terugbetaling en rente, hierdoor voorkom je problemen. Een aanrader is om een klein contract op te stellen, waarbij de handtekeningen op papier wordt gezet.
-
Bankleningen: Overweeg het aanvragen van een banklening. Dit is een formele manier om geld te lenen voor je bedrijf en vereist vaak een gedetailleerd business plan en een goede kredietwaardigheid.
-
Crowdfunding: Dit is een manier om geld op te halen via internet. Je stelt je project voor aan een groot publiek en mensen kunnen bijdragen met kleine bedragen.
-
Overheidssubsidies: Overweeg het aanvragen van overheidssteun voor je bedrijf. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor startende ondernemers, afhankelijk van de branche en het soort bedrijf, het is altijd waard om dit te checken.
-
Business Angels: Dit zijn particuliere investeerders die geld in start-ups investeren. Zij bieden niet alleen financiële steun, maar ook advies voor startende ondernemingen en netwerkmogelijkheden.
Het kiezen van je rechtsvorm
Afhankelijk van wat jouw aanpak is kun jij een keuze maken uit een rechtsvorm. Er zijn verschillende rechtsvormen in Nederland. Deze zijn: Eenmanszaak, VOF, BV en NV. Er zijn nog meerdere vormen, maar deze worden normaliter niet vaak toegepast bij startende ondernemingen. Het is belangrijk om een rechtsvorm te kiezen die bij jouw vorm van ondernemen en bij jouw startende onderneming past. De keuze van de rechtsvorm heeft invloed op zaken als verantwoordelijkheid, belastingen en papierwerk. Houdt daardoor altijd rekening met dingen zoals regelgeving, belastingen en toekomstperspectief.
Registreer jouw bedrijf
Het is eindelijk zo ver, je bent klaar om je bedrijf te registreren. Je eigen onderneming komt op start en je mag beginnen. Zorg dat je je inschrijft bij de KvK (Kamer van Koophandel). Registreer je bedrijf bij de KvK door het invullen van een registratieformulier op de KvK website en betaling van de registratiekosten. Daarna regel je het BTW-nummer, als je namelijk producten of diensten verkoopt, moet je een BTW-nummer aanvragen bij de Belastingdienst. Als laatste tip, willen wij je meegeven om echt je bedrijfsadministratie vanaf het begin af aan bij te houden. Dit zorgt voor duidelijkheid en overzicht, niet alleen voor jezelf. Maar ook handig voor de belastingdienst en de KvK. Het is aanbevolen om hulp te vragen aan een accountant of een jurist bij het opzetten en registreren van je bedrijf.
Reactie plaatsen
Reacties